Typologie staveb

Obývací pokoj + kuchyně

Doporučená velikost obývacího pokoje s kuchyní a místem pro stolování je minimálně 40 m2 (optimálně však na 45-50 m2). Doporučovaná šířka je 3,5-4m a normové minimum je 3,3m. 

V současné době je moderní umisťovat kuchyňské kouty do společného prostoru s hlavním obývacím pokojem. Nicméně záleží na preferencích a zvyklostech konkrétních obyvatelů domu. Nejprve je důležité zjistit, jak kuchyně bude používána. Zvažte počet osob, které se budou v kuchyni pohybovat a jaký typ vaření bude prováděn. Rozhodněte se, zda chcete otevřený koncept kuchyně nebo uzavřený design. Zvažte tzv. „kuchyňský trojúhelník“ (trojúhelník mezi lednicí, sporákem a dřezem), který ovlivňuje efektivitu kuchyně. Po vytvoření návrhu kuchyně v rámci „stavebního“ projektu je doporučeno poradit se v kuchyňském studiu, kde si můžete nechat provést kontrolu prvotního návrhu a případně provést úpravy, aby byly zohledněny všechny Vaše potřeby a požadavky.

Zádveří

Zádveří představuje první místnost, do níž je vstupováno a která častokrát pojímá větší počet příchozích a odchozích osob. Šíře prostoru by měla být taková, aby umožnila implementaci šatní skříně (60 až 70 cm, dle charakteru dveří) a zachovala žádoucí manipulační plochy. Jako přívětivý lze shledat poměr 2,5×3,0 m. Výsledná velikost zádveří by neměla přesáhnout 10 m2.

Ložnice

Tuzemské vyhlášky rozlišují ložnice pro jednu a dvě osoby. V prvním případě je normou nařizována minimální výměra 8 m2. Ložnice pro dvě osoby by dle normy měla mít
minimální plochu 12 m2Ve své podstatě se jedná o místnost s rozměry 3×4 m. Do této plochy se pohodlně vejde jak lůžko pro 2 osoby, tak noční stolky a v mnoha případech i šatní skříň.